14-01-2025

‘Industrie moet alert zijn vanwege strengere stikstofeisen’

Met de aanhoudende discussie over stikstofuitstoot en de impact op natuurgebieden is de urgentie voor bedrijven in de industriële sector om snel actie te ondernemen groot. Strengere wet- en regelgeving, een recente uitspraak van de Raad van State, maatschappelijke druk en veranderende marktomstandigheden vragen om aanpassingsvermogen. Dit stelt bedrijvenadviseur Fonny van de Heijning, die bedrijven adviseert rondom zaken als vergunningen, milieu-, bouwkunde en ruimtelijke ordening.

 

“De stikstofproblematiek is allang niet meer alleen een kwestie voor de landbouwsector. Door een recente uitspraak van de Raad van State (18 december 2024) is er voor de meest bedrijven alsnog een vergunningplicht ontstaan. Industriële bedrijven moeten scherper dan ooit letten op hun emissies en de gevolgen daarvan in relatie tot de ontstane vergunningsplicht, reputatie en concurrentiepositie,” aldus Van de Heijning.

Vergunningen en planologische toestemming

Hoewel veel bedrijven momenteel planologisch in orde zijn, kan hier verandering in komen. Voor 2032 moet elke gemeente in Nederland een nieuw omgevingsplan opstellen. Daarin worden niet meer alleen bouw- en gebruikseisen opgenomen zoals dat in een bestemmingsplan het geval was, maar ook milieueisen. Ook dienen gemeenten de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in het nieuwe omgevingsplan op te nemen. “Bedrijven moeten zich nu voorbereiden en checken of al hun vergunningen en toestemmingen, waaronder ook stikstof, in orde zijn. Want alleen dan ben je zeker dat de nieuwe omgevingsplannen ook recht doen aan je bedrijfsvoering  ” zegt de bedrijvenadviseur van Van Dun Advies. “Dit is het moment om te kijken naar de mogelijkheden op je huidige locatie en ruimte te claimen voor toekomstige groei.”

Milieutoestemmingen onder de loep

Naast planologische wijzigingen is het belangrijk dat bedrijven alert blijven op hun milieu- en stikstoftoestemmingen. Deze zijn afhankelijk van de aard en omvang van de bedrijfsactiviteiten. Volgens Van de Heijning kan groeiende bedrijfsactiviteit ertoe leiden dat een bedrijf onvoldoende vergunningen heeft voor wat het daadwerkelijk doet. Voorheen was er bijvoorbeeld voor stikstof in veel gevallen geen vergunningplicht. Met de uitspraak van de Raad van State van 18 dec 2024 zijn bijna alle bedrijven vergunning plichtig geworden. “Los van de wettelijke verplichting eisen banken tegenwoordig in bijna alle gevallen een milieuaudit voordat ze bedrijfskapitaal verstrekken. Zonder zo'n sluitende audit zet je onbewust een rem op je eigen groei,” waarschuwt hij.

Brandveiligheidseisen: meer dan een formaliteit

Brandveiligheid is een ander belangrijk aandachtspunt. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld vergunningvrij een kantoorruimte of opslag van gassen of oliën in een loods, maar vergeten de vaak noodzakelijke brandscheidingen en -voorzieningen. “Een adviesbureau met gespecialiseerde brandpreventie deskundigen, zoals Van Dun Advies, ka bedrijven helpen bij het voldoen aan brandveiligheidseisen,” legt Van de Heijning uit. Hij benadrukt dat brandveiligheid meer is dan een formaliteit. “Door te investeren in brandpreventie minimaliseer je risico's en toon je verantwoordelijkheid voor de veiligheid van je omgeving en medewerkers. Het gaat niet alleen om naleving van de wet, maar om structurele zorg voor veiligheid. En bij een calamiteit wil je geen discussies achteraf met bijvoorbeeld de verzekering!”

De energietransitie en duurzaamheid

Ook de energietransitie vraagt om waakzaamheid. Bedrijven moeten voldoen aan de energieprestaties die zijn vastgelegd in de milieuregelgeving en in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (voorheen Bouwbesluit). Zo moet elk bedrijf voldoen aan de informatieplicht energiebesparing en hiervoor bij RVO een rapportage indienen. Van de Heijning wijst erop dat ook hier hulp beschikbaar is voor bedrijven die worstelen met richtlijnen zoals deze energiebesparingsinformatieplicht, BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en BREEAM (duurzaamheidscertificering). “Deze eisen zijn niet alleen verplicht, maar bieden ook kansen om je te onderscheiden als een duurzame onderneming.”

Conclusie: de roep om actie

“Bedrijven moeten proactief zijn,” stelt Van de Heijning. “Begin met het becijferen van je stikstofuitstoot, controleer je vergunningen en planologische inpassing en dien de informatieplicht energiebesparing in. Kijk verder naar langetermijnstrategieën voor duurzaamheid en veiligheid. Dit is niet alleen een manier om aan de regels te voldoen en je formele bestaansrecht te behouden, maar ook een kans om je concurrentiepositie te versterken.”


De stikstofcrisis en andere regelgeving lijken misschien een bedreiging, maar volgens de bedrijvenadviseur bieden ze ook kansen. “Dit is het moment om leiderschap te tonen en te werken aan een duurzame toekomst.”

Benieuwd wat we samen kunnen doen?

+ 013 519 94 58info@vandunadvies.nl

Bel mij terug

Ik wil contact