Het is op 29 mei aanstaande 5 jaar geleden dat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van tafel veegde. Voor veel ondernemers brak hiermee een periode van onzekerheid aan. Ze hadden immers geen toestemming meer voor bepaalde activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Velen hadden al wel kosten gemaakt om stikstofruimte te kopen of een vergunning aan te vragen. Ook huurden veehouders specialisten in voor juridisch advies.
Schadeclaim
Sinds 1 oktober is een Commissie schadevergoeding PAS-melders van start gegaan. Dat betekent dat PAS-melders die schade hebben geleden waar het Rijk aansprakelijk voor is, een schadeclaim konden gaan indienen. Er zijn geen duidelijke regels over welke schade vergoed kan worden. Elke aanvraag wordt individueel behandeld.
Deadline voor het indienen van een claim
Als u schade heeft geleden door een verkeerde beslissing van de overheid, moet u doorgaans binnen vijf jaar een schadeclaim indienen. Eigenlijk zou op 29 mei 2024 deze mogelijkheid vervallen. Door het besluit van de minister hebben PAS-melders 5 jaar langer de tijd om in beeld te krijgen hoe groot de schade is waarvoor ze een schadeclaim kunnen indienen. Juridisch kunnen zij zelf de termijn nog verder oprekken met een zogenoemde 'stuitingsbrief'.
Verjaring zelf voorkomen
Bent u PAS-melder? Dan kunt u verjaring van uw schadeclaim tweemaal oprekken door te stuiten (juridische term voor het afbreken van een lopende verjaring). Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat uw schadeclaim over 5 jaar alsnog verjaart en dat u geen schade meer kunt claimen. Wanneer u zelf de verjaring stuit met een brief, kunt daarna nog twee keer stuiten, zodat u in elk geval 20 jaar de verjaring van uw schadeclaim kunt voorkomen. Deze optie heeft u niet als u niets doet. Kortom: Alleen wie zelf stuit, kan uitstel krijgen!
Advies nodig?
Heeft u vragen over de afwikkeling van schade voor PAS-melders? Of wilt u de verjaring nu zelf stuiten met een brief of nader persoonlijk advies hierover? Dan helpen we u graag: info@vandunadvies.nl.
Schadeclaim indienen?
Een schadeclaim indienen doet u via de website van RVO of via het mailadres: schadeclaims.pasmeldingen@minlnv.nl