Nieuwbouw vleeskuikenstallen in Schaijk voorzien van modernste technieken voor reductie ammoniak en fijnstof
Rob Wingens uit Schaijk stond voor de uitdaging om zijn verouderde vleeskuikenstallen te vervangen. Het doel was om zijn bedrijf aan de Haagstraat klaar te maken voor de toekomst, waarbij stikstofemissies zo ver mogelijk worden teruggedrongen. Vanwege de beperkte ruimte op zijn locatie was het belangrijk om een efficiënte en innovatieve oplossing te vinden die paste binnen de beschikbare bouwmogelijkheden. Van Dun Advies heeft Rob volledig begeleid in dit traject.
“We hebben de benodigde vergunningen geregeld, de ontwerpen voor de nieuwe stallen gemaakt en de sloop van vier verouderde stallen mogelijk gemaakt. Samen hebben we een ontwerp bedacht dat optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte, en tegelijkertijd voldoet aan de meest innovatieve eisen”, vertelt projectleider Ruud Jansen van Van Dun Advies. De nieuwe stallen zijn uitgerust met de innovatieve ECO Air Care-technologie, die zorgt voor een energiezuinige ventilatie via warmtewisselaars. Dit systeem draagt maximaal bij aan de vermindering van ammoniak- en fijnstofreductie.
Efficiënter en duurzamer werken
De twee nieuwe vleeskuikenstallen van Rob Wingens zijn medio 2024 in gebruik genomen. Dankzij de toepassing van de ECO Air Care-technologie en de geïntegreerde warmtewisselaars, kan Rob niet alleen efficiënter werken, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de pluimveesector. De stallen zijn tevens geschikt om het de vleeskuikens in de stal uit te broeden. Rob kan met zijn nieuwe stallen in totaal 144.000 vleeskuikens houden. Voor de nieuwbouw was er plaats voor 110.000 kuikens.
Brabants stallenbesluit
De nieuwbouw voldoet aan de ammoniakreductie-eisen van het Brabantse stallenbesluit. De twee nieuwe stallen -onder hetzelfde dak- zijn in totaal 41 meter breed en 66 meter lang. De warmtewisselaars zijn inpandig geplaatst, bovenop het plafond. Met het oog op de toekomst heeft Rob gekozen voor daglichtvoorziening. Met de wisselaars zet Wingens in op lage uitstoot van ammoniak en fijnstof. Hij profiteerde bij de bouw van een Sbv-subsidie. Brandveiligheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. Hij heeft geen purschuim, maar uitsluitend steen- en glaswol gebruikt.
'Mooie optimalisatieslag'
Rob heeft 3 jaar gedaan om alle benodigde vergunningen te krijgen voor zijn stal. “We hebben er 3 jaar over gedaan om alle benodigde vergunning te krijgen. Er is een mooie optimalisatieslag doorgevoerd.” Nu de stallen klaar zijn, denkt de pluimveehouder eraan om huisverkoop van verse kip- en diepvriesproducten te starten. In de toekomst zou hij ook graag de voorbroed van broedeieren in eigen beheer doen.
Bijzonderheden nieuwbouw:
- Volledige ventilatie via warmtewisselaars
- Maximale reductie van (stikstof)emissies
- Geheel ontzorgd traject: van ontwerp tot vergunningverlening
Met trots vooruitkijken
Deze moderne stallen zijn een mooi voorbeeld van hoe innovaties in de agrarische sector kunnen bijdragen aan duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Dankzij de samenwerking met Van Dun Advies kijkt Rob Wingens nu met trots vooruit naar de ingebruikname van zijn duurzame vleeskuikenstallen. Ben je benieuwd of wij ook iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.
Lees meer over de innovaties in deze stallen: Duurzaamste kippenvlees komt uit Brabantse Schaijk.
Open dag
Wil je de nieuwbouwstallen met eigen open zien? Dan mag je de open dag op vrijdag 8 november 2024 niet missen. Ter ere van de nieuwe vleespluimveestal opent Rob Wingens de deuren van zijn moderne bedrijf. Om 13:30u is er een mini symposium. Je krijgt aansluitend tussen1 4 en 18 uur een kijkje achter de schermen en ziet de meest moderne technieken met betrekking tot ammoniak- en fijnstofreductie.