Twee nieuwbouwstallen in Heeswijk-Dinther

Ondernemers Tjerry de Mol en Kevin van der Ven in Heeswijk-Dinther hebben mede dankzij Van Dun Advies hun pluimveebedrijf uitgebreid met twee moderne nieuwbouwstallen. Onze adviseurs regelden de benodigde vergunningen en verrichtten alle onderzoeken op het gebied van milieu, bouw, brandveiligheid en grondzaken. Het resultaat: een flexibele vergunning voor verschillende soorten pluimvee, waardoor het bedrijf direct kan inspelen op veranderende marktvraag.

Nieuwbouwstallen voor pluimveehouderij in Heeswijk-Dinter

Samenwerking sinds 2018
De samenwerking met ondernemers Tjerry en Kevin gaat voor deze locatie terug tot 2018, toen Van Dun Advies samen met Tjerry en Kevin de ontwikkeling heeft uitgewerkt voor de bouw van nieuwe stallen. "Als tussenfase hebben we eerst een werkbare vergunning uitgewerkt waarbij de pluimveehouder zowel opfok, als ouderdieren kon houden in de bestaande stallen. Vervolgens hebben we het plan mogelijk gemaakt om verder uitbreiden met twee nieuwe pluimveestallen, voorzien van warmtewisselaars. Dit vereiste een uitgebreide vergunningsaanvraag en het gedeeltelijk slopen van een bestaande stallen", weet adviseur Rob Somers.

Advies op maat

Bij de uitwerking van het bouwplan bleek Van der Ven grond tekort te komen om de stallen binnen de geldende ruimtelijke plannen te realiseren. Van Dun Advies ging samen met de ondernemer op zoek naar een oplossing. Rob Somers vertelt: “In plaats van het plan aan te passen, adviseerden wij om extra grond aan te kopen zodat de bouwplannen door konden gaan. Voor de realisatie van de twee nieuwe stallen moest worden voldaan aan de Omgevingsverordening. Hierdoor gelden er extra en strengere eisen voor de realisatie. Zo dient er worden voldaan aan de BZV* en zijn stalderingsmeters nodig. De rentmeesters van ons zusterbedrijf Verschel & Van Dun hebben de benodigde stalderingsmeters snel en efficiënt geregeld.”

‘Veel flexibiliteit’

Inmiddels zijn de nieuwe stallen gebouwd en klaar voor gebruik. Dankzij de inzet van Van Dun Advies hebben de ondernemers nu een vergunning voor verschillende soorten pluimvee. “Dit geeft me de mogelijkheid om snel te schakelen tussen verschillende soorten pluimvee, afhankelijk van de vraag in de markt. Ik had eerst een vergunning voor één type pluimvee, maar nu kan ik meerdere soorten houden. Dit biedt veel flexibiliteit”, zegt Kevin van der Ven.

Innovatieve stallen

De stallen, waarvan de bouw in september 2024 is afgerond, voldoen aan de nieuwste standaarden op het gebied van stalinrichting, eierverzameling en -sortering. De eerste moederdieren worden in oktober 2024 verwacht. Dankzij de innovatieve inrichting is het bedrijf klaar voor een succesvolle toekomst in de pluimveesector.

Van Dun Advies heeft in dit project niet alleen bewezen snel en effectief te kunnen handelen, maar ook maatwerkoplossingen te kunnen bieden die ondernemers helpen hun doelen te bereiken.

* BZV = de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) is een instrument dat stuurt en stimuleert dat een veehouderij zorgvuldig is en daarmee goed past in haar omgeving. De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is. 

Feiten

In de nieuwe stallen hebben de pluimveehouders een vergunning voor diverse pluimveesoorten. Ze hebben drie opties, te weten:

· Optie 1: 40.000 mini ouderdieren vleeskuikens in opfok

· Optie 2: 40.000 mini ouderdieren van vleeskuiken

· Optie 3: 38.904 ouderdieren van vleeskuikens

Hier werkten aan mee

Rob de Leeuw
Brandpreventiedeskundige / FSE, Bouwkundig tekenaar
Ruud van Dijk
Bouwkundig tekenaar
Rob Somers
Adviseur ruimtelijke ordening en milieu
0486-45016006-50976109robsomers@vandunadvies.nl
Simone Smets-Baijens
Adviseur vastgoed & grondzaken - Rentmeester NVR
013 303 18 7606 502 518 43simonebaijens@verschelvandun.nl

Andere projecten van ons

Van discotheek naar droomappartementen in Deurne
Van boerderij naar recreatieve oase
Nieuwbouw vleeskuikenstallen in Schaijk voorzien van modernste technieken voor reductie ammoniak en fijnstof
Ik wil contact